22 Nisan 2016 Cuma

ETNOGRAFYA MÜZESİ

Uşak'ın tarihi binalarından biri olan Kaftancızade Konağı, günümüzde Etnografya Müzesi olarak hizmet vermekte. Şehrin hem tarihi mimarisini hem de kültürel yaşantısını gözlemleyebileceğiniz Konak, il merkezine bağlı olan Bozkurt Mahallesin de bulunuyor. Bu yapıya Atatürk Evi de denmektedir. Bunun sebebi, Kurtuluş Savaşı'nın cereyan ettiği dönemlerde karargah binası olarak kullanılması ve Atatürk'ün bir süre burada ikamet etmiş olmasıdır. Aynı zamanda Yunan Ordusu Başkomutan Trikopis ile Atatürk bu bina da görüşmüştür. Trikopis esir düşmesine rağmen bu Kaftancızade Konağı, 1973 yılında kamulaştırılmış ve restore edilmiştir. 1978 yılında ise müze olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müze de yöresel kıyafetler, kilimler, eski silahlar ve halılar sergilenmekte. Üst katı Atatürk Müzesi olarak düzenlenmiş olup, bu katta Atatürk'ün yatak odası ve kişisel eşyaları mevcuttur. 








15 Nisan 2016 Cuma

CLANDRAS KÖPRÜSÜ

 Uşak ilinin Karahallı ilçesinde yer alan, Frigyalılar döneminden kalma tarihi bir köprüdür. Köprü  Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2500 yıl önce yapılmıştır. Köprünün iki ucu, dağ kayalarının yarı beli üzerine oturtulmuştur. Uzunluğu 24 metre, derinliği 17 metre, eni 1,75 metredir. Taşların yüzleri kalemle işlenmiş ve kemerlerin iri taşları zıvanalı olarak birbirine iyice kenetlendirilmiştir. Kemeri kasnak biçimindedir. Köprü fil ayağı tabir edilen iki ana gövdeden oluşmuş sabit kaya üzerine bindirme tekniğiyle inşa edilmiştir. Clandras Köprüsü ve çevresi bölge için önemli bir mesire yeridir.                                                                                                                                       
                                  

13 Nisan 2016 Çarşamba

UŞAK HALI VE KİLİM MÜZESİ

  1 Eylül 2013 tarihinde açılmıştır. Kuruluş aşamasında ressam Devrim Erbil`in büyük payı olduğunu ve bu kapsamda, tarihi bir Uşak Evi`ni restore ettiklerini belirten Uçar, iki katlı müzede birbirinden değerli kırk sekiz parça eserin sergilendiğini ifade etti. Müzede sergilenecek eserlerin sürekli yenileneceği, Türk halı sanatının eşsiz eserlerini dönemsel olarak müzede sergilemek istediklerini anlatan Uçar, Türk halı sanatını her yönüyle müzede yansıtmayı planladıklarını söyledi. Müzede şu an çok değerli Uşak halıları ve ödül almış Uşak kilimleri bulunmakta.                                                                                                                                                                                                                                                                                                     


 

2 Nisan 2016 Cumartesi

BEDESTEN

 Uşak'ın en sağlam Bedesten'i olan ve günümüz de Sahaflar Çarşısı olarak kullanılan yapı şehrin il merkezinde bulunmakta olup,  Uşak Bedesten'i adıyla anılıyor. Mendepazarı mevkindeki Uşak Bedesten`in hangi yıl ve kim tarafından yapıldığı bilinmemekle birlikte,  bazı kaynaklarda ki bilgiye göre mimarının bir İtalyan olduğu ve yapının 1901 yılında inşa edildiği bilgisi bulunmakta...  Bedesten'in mimarisi dikdörtgen planlı olup, her iki ucunda da birer giriş kapısı var. Uzun bir koridora sahip ve koridorun her iki yönünde odalar sıralanmış durumda.  
   Uşak Bedesten'i 1980 yılında büyük bir restorasyon döneminden geçerek hem onarılmış hem yenilenmiştir ve Sahaflar Çarşısı olarak hizmet vermektedir.